torsdag, juli 16, 2009

Vardagsmotion

Folk här tycker jag är lite konstig för att jag går 3 km till jobbet och 3km hem från jobbet. Hallå, 3 km är ju inte ens en sträcka? Man tar några steg och så är man ju hemma?! Jag kommer aldrig förstå den här icke-vardagsmotions-mentaliteten som råder.

Vid lunchtid tar majoriteten bilarna hem eller till Morbegno och äter. Det innebär 6km extra varje dag. Plus de 6km fram och tillbaka till jobbet. Så istället för att cykla 15min så hamnar man på 12km bil varje dag. Jag frågor lite försiktigt "Men varför tar du bilen hem och äter lunch varje dag?" Svar: "För att det ju enklast" (och så tittar de på mig utan att förstå vad jag egentligen menar, för det finns väl inget problem med det?). Nej inte i deras huvuden. Men i mitt finns de massor. Pengamässiga, miljömässiga, motionsmässiga.. m.m. Finns ju jättemycket att vinna på att INTE ta bilen. Sådant förstår de inte.

De har en miljö-dag här på jobbet i samband med deras miljömässiga riktlinjer. Dagen kallas "No driving day" och så ska alla ta sig till och från jobbet utan bil. Med tåg, promenad eller cykel. 1 DAG! Jag döör. Jo men visst jag uppmuntrar den här sortens aktiviteter samtidigt som jag förvånas lite inombords över att en aktion som den här är nytänkande och unik här. Tänk om jag skulle tvinga alla att springa Vårruset?

Jag förstår ju att om man har barn/bor lång ifrån och man kanske hatar att cykla och gå, så är det ju bil som gäller, men att ta bilen varje lunch? Nej jag förstår inte det. Och då snackar jag inte om en-tv gånger i veckan. Det här är varje dag! Alla 50 pers i fabriken typ, alla ska iväg, alla i varsin bil. Ingen samåkning heller för den delen.

Hur tror ni en aktion från min sida skulle mottas? Förmodligen med skepsis och "är du knäpp eller"-attityd.. Tänk om man skulle försöka på att få fler "No driving"-days eller nåt..? Eller något annat utan bil som involverar rörelse?


...shitt jag kommer ju att bli hatad.

Eller?

14 kommentarer:

  1. Italien är bilisterna landet. De ska säga att det är kallt på vintern, att man svettar, att man har andra grejer att göra. Några ska säga att de är gamla (typ i 40-50 år), andra att det är farligt (mycket sant i stora delar av Italien)... men i Valtellina! Bara ge upp : )

    De kan även tänka på : vem är den här svenskan som vill lära oss hur att leva? Hur tror hon att vara? Bättre än oss? Gör det "con attenzione"!

    SvaraRadera
  2. Två saker är riktigt heliga för Italienare i alla fall manliga. Det ena är bilen och det andra är solbrillor. Utan dessa känner sig Italienaren halv.De är inte så hällsoinriktade här pratar vi om landet där man tycker en chokladbit eller crosaint och en cafe är en stor frukost.Barn matas med en massa ohällsosamt man tror bara det står latte på paketet är det nyttigt. chips är en grönsak och nyttig enl. Italienare..hm så lycka till att få dem att tänka på motion och miljö..

    SvaraRadera
  3. Jag måste säga att jag har sett vad svenskar barn äter, och det är rent skit : )

    p.s. jag är konstig då. Man och tycker inte om bilar och solbrillor alls :D

    SvaraRadera
  4. Alexandra... vad betyder ? : )

    SvaraRadera
  5. garv = skratt. Det är slang! :)

    SvaraRadera
  6. =>Alessandro, jo jag vet att jag måste stare attenta med mina åsikter och jag-vet-bättre-attityd och jag är lågmäld - eller försöker åtminstonde vara det.

    Men du har rätt, kanske är det ett förlorat slag? Kanske är det omöjligt?

    Äh men jag ska inte ge upp. JAG tänker i alla fall inte förändras och börja köra bil 3km ;)

    (Okej kanske en liten FIAT 500 i framtiden... men bara för en sån, och ingen annan bil)

    SvaraRadera
  7. =>Lurigopalia, ja jag har stött på det där. Lunch ute betyder ibland en härlighet som grädde, jordgubbar och likör.. eller en öl och en glass. Ja du förstår :)

    SvaraRadera
  8. Men du måste inte förändra Miranda... det är Italien som ska aldrig förändra... it is a lost cause.

    SvaraRadera
  9. Meh haha inte så negativ Alessandro :)

    No, non è un lost cause, è un casino!

    SvaraRadera
  10. Anslut dig till Cosa Svedese: I will honour the code of speaking up against all that is not right, and for a decent cup of coffee. Sen fyller vi på med mål allt eftersom, tycker jag. :)

    SvaraRadera
  11. Jag är inte negativ, bara ärlig. Jag nästan dricker inte kaffe Jenny : )

    SvaraRadera
  12. Jenny, jag är med!

    Cosa svedese è la mia cosa! Per sempre!

    SvaraRadera
  13. Dricker inte kaffe?!? Är du verkligen italienare? ;) Haha, nej, jag dricker knappt kaffe själv - men jag gillar det italienska!

    SvaraRadera