lördag, september 19, 2009

Arrosticini!

Idag var det alltså sagra, och sagra är som en liten happening, en liten mat-fest ungefär. Underbart mycket folk som tjattrar och äter tillsammans i stora tält. Bellissimo!

Precis nära Morbegno, i Cosio.
Man börjar med att köpa matkuponger utanför, händer väl att vissa grejer i Sverige också innebär kuponger. Det är dock inte speciellt vanligt, men VÄLDIGT kul. Sedan sätter man sig ner och viftar med kupongerna tills man äntligen får servitörernas uppmärksamhet och kan få sin mat!

Alltså jag älskar Italien och tjattret. Alltså visst vi svenskar kan väl också prata.. men det känns ändå inte som på det här viset. Titt som tätt hör man folk som upptäcker människor de känner och skriker som om de inte sett dem sedan de var små (fast de i själva verket typ är grannar)...


Inte speciellt sura priser heller..



Så vad är arrosticini? Jo, de försökte förklara för mig innan. Som om jag fattade.. nej, fick för mig att det var något grissini-aktigt med kött i, aja men när jag kom dit så fattade jag äntligen. Grillspett ju ;) och 10 st för 6 euro, inte dåligt pinkat.


Jag var supermätt när jag började med alla arrosticini, för att innan dess hade jag tagit mig igenom dessa tre bruschetter (bara 2 euro), bröd, ost, fyllda peperonisar m.m.!

...tuggade mödosamt i mig all mat, och åt såklart även godsaker efteråt. Jag är ju på matfest för tusan! De sprang runt och gav bort små vita magnum-glassar dessutom. Buono!! Tur att det inte är sagra varje dag..


Sedan ut och röra på sig och prata bort ungefär 3h. Var där med Stefano, hans bror och deras gemensamma vänner. Ännu fler den här gången. Haha jag och en annan tjej, sedan 7 snubbar. Var inte direkt svårt att få en syl i vädret, italienska killar lyssnar gladeligen på tjejer, om vi säger så. Hade riktigt trevligt, och lärde mig en hel del nya ord, bl.a slang och svordomar.. såklart. Underbart att man kan stå ute och tjattra till halv ett-ett utan att känna sig kall. Underbara värme som jag kommer sakna så mycket.

Fick med mig en souvenir dessutom; "Meglio 10 arrosticini che un giorno a pecora" och är fullt införstådd i vad det står. Ett något vulgärt skämt ;D



Kul kväll i alla fall, sagra till Sverige??

7 kommentarer:

  1. Det finns tyvärr inte en äkta traditionellt mat-kultur i Sverige, niente sagre! De finns överallt, mycket roligt och bra mat för nästan ingenting. Jag kommer ihåg att när jag var barn man behövde att åka till små byar för att hitta en sagra och det var speciellt. Nu är det litet exploaterat, typ sagre som har aldring funnits... men det är alltid skoj :D

    SvaraRadera
  2. ps. så du förstår vad betyder "a pecora" ? ;P I Italien säger man "meglio un giorno da leone che cento da pecora", men din tröja betyder något annat! ;-)

    SvaraRadera
  3. =>Hej Ale, jag instämmer, och det är verkligen ett minus med Sverige. Visst vi har väl också mat-mässor men inte på det här sättet. Synd bara att sagrorna börjar ta slut nu mot hösten.

    Ang tröjan, så har jag förstått vad det står till ung 85%.. men hela gänget vågade ju dra på sig tröjorna, så jag tänkte att det kunde ju inte vara lltför farligt? ;D

    SvaraRadera
  4. Vilken jävla guldkväll!! Hade fan gjort vad som helst för o få gotta mig sådär i italien! ''Löv ya baby!

    SvaraRadera
  5. Baby! Jag lovar dig en sagra! Synd att vi båda inte är här nästa vecka.. då är det sagra di foccacia!

    SvaraRadera
  6. Uhm "sagra della focaccia" låter mycket interessant :D

    p.s. nu vet du vad betyder " a pecora", men jag lämnar dig förklara det ;D

    SvaraRadera
  7. vadå.. vi har väl visst en traditionell matkultur? sen att inte alla kan laga maträtterna och att inte alla äter dem fortfarande är väl en annan sak. palt och surströmming finns ju t.ex.
    senast i augusti i Tantolunden i Sthlm var det en stor matmässa med närproducerad och traditionell mat. Självklart finns det mycket mer av den varan i Italien men jag tycker nog att medvetenheten har blivit större och det är lite trendigt med riktig svensk husman.

    SvaraRadera