måndag, november 02, 2009

Observation

Du har precis tagit en aperitivo med två kollegor. Den ena, supertrött; sticker hem, och den andra måste tyvärr gå. Det spöregnar ute. Du hittar "Io donna", beställer in en cappuccio och tänker att du stannar en liten stund och har din egna tid.


Vad observerar du på baren (mån kväll kl 19);

- Din kollega som skall köra hem 25km tar en drink (trots dina protester såklart).

- Det kommer in en mamma och två söner; sönerna ca 17 ocn 14. Morsan köper chips till alla tre, en spritz till sig själv, frågar sonen, vad ska du ha? 17-åringen svarar "Vodka Lime". 14-åringen får nöja sig med en red bull.

- En gammal dam kommer in och tar en shot (?) - såg vi ävem i Milano jag och brudarna..

- Långtradschaffis efter långtradschaffis kommer in och kör aperitivo; öl eller en drink.

Baren ligger i anslutning med en bensinmack. Inte mitt vanliga ställe direkt, men en kollega hade lust att ta sig hit, så jag sa inte emot.

Alla dessa människor sätter sig därefter i bilar och kör iväg.

...ehhh.. det där med bil. Jag vet inte riktigt.

Man blir så skrämd av denna alkoholkultur..

Jovisst, i Sverige sups det, men detta dagliga intag i Italien! De dricker alkohol som vi dricker mjölk känns det som ibland. Att dricka alkohol varje dag förstör så mycket. Jag förstår verkligen inte. Vadå hälsosamma sydeuropeèr?

Det känns rent ut sagt läskigt. Man känner för att undvika vägarna i största möjliga mån. Bil ? Usch bara tanken att sätta mig i en bil efter detta skådespel en vanlig måndagskväll - får man att rysa!

Jag satt i 30 min ungefär och observerade detta skådespel. Sjukt :(

21 kommentarer:

 1. Det där med hälsosamma sydeuropeer tror jag inte ett smack på. Har ögon att se med.

  SvaraRadera
 2. Hej

  hittade din blogg och jag skulle vilja fråga om du vill samarbeta med mig.

  Jag liver ett motsats erfarenhet med ett liv i Sverige som italienare. Och i min hemmasjuka stunder försöker ltid att hitta ett sätt att hålla kontakt med mitt hemland.

  Jag startade bland annat en researrangör som heter Italiaresor.com (www.italiaresor.com) och en webbsida som hade den stora visionen att blir en portal om italien, alldeles för ambitiös för en "en manna projekt" :-)

  men nu www.spazioitalia.se, så heter det, är liten blogg som söker lite hjälp genom snå insatser från svenskar som vill berättar om deras "italien".
  Viktig att det blir en Italien som syns med svenska ögon, med alla kritiker och behundrade.

  Kan detta låta som en intressant sak för dig? Hoppas det!

  ci sentiamo, un saluto da Stockholm!

  --
  Luca Neri

  SvaraRadera
 3. Det är mycket bättre alcool kultur i Italien än i Sverige. Det är ingenting att dricka något varje dag, mycket bättre än att vara "drunk" varje helg, herregud. Jag har aldrig sett så många alkoholister i mitt liv som här i Sverige. Och alla är i kär med sprit. Jag har varit van att ha alkohol nära mig hela mitt liv, och jag har aldrig varit "drunk", aldrig. Vin är bara vin, ingenting speciell.

  Jag håller med att man borde inte köra bil efter, men ett glass vin är inte farligt, och jag pratar som en person som har läst de här sakerna.

  SvaraRadera
 4. =>Hej Luca, jag skall ta en titt på sidorna :) Ci sentiamo!

  =>Ale, jag skulle inte säga att Italien har bättre alkoholkultur, då får du ta fram underlag i så fall. Jag kan inte tänka mig att vardagsdirkcandet är bättre än rejält 1-2 ggr i veckan.

  För övrigt så är absolut inte alla kära i sprit, på samma sätt som inte alla italienare dricker litervis med vin. Jag hatar alkohol t.ex, och jag är svensk = hur får du ihop det?

  Ett glas och därefter bilen, visst det är vanligt här, men det är den lilla skillnaden som får en människa att göra den där något lite farligare omkörningen.. det tror jag stenhårt på.

  SvaraRadera
 5. Här kör fler rattfulla, av sprit, droger och bådeoch. Syns med blotta ögat!

  SvaraRadera
 6. Absolut, det är mycket bättre en glass varje dag... jag har läst medicin några år... För mycket alkohol i en gång gör dig mycket illa, och man gör farliga saker när man är berusad (som händer varje helg här). Och det är enklare att vara beroende, man ser sprit som "paradiset" och inte som något vanligt som i Italien (och då tar inte för mycket). Det svenska sättet att dricka är helt sjukt. Så klart att inte alla är kär i sprit i Sverige (som du), som inte alla är detsamma i Italien eller i andra länder. Men du kan inte säga att svenskarna (generellt) är helt galna för sprit, eftersom de är (tyvärr).

  En glas vin är inte farligt för att köra. Det är tillåten i nästan alla länder i världen, bara i Sverige inte, eftersom en svensk som tittar på vin kan inte sluta efter en glas, måste dricka allt som finns (tyvärr igen).

  Italien tyvärr förändras just nu, och unga börjar att få farliga "habits" och bli fylla och då och då.... men i min generation är det absolut ovanligt att dricka för mycket. Ingen som jag känner har som helgs mål att dricka helt lön. Tyvärr många i Sverige gör så, men bättre för mig som dricker nästan inte, jag kan försätta att prata när de andra spyr ; )

  SvaraRadera
 7. Ah, var är den gyllene medelvägen? Jag möter hellre en italienare i trafiken som har tagit en aperitivo än en skandinav som har druckit en flaska vodka. Det grova rattfylleriet är ett mycket större problem i skandinavien, men å andra sidan är lindrigt rattfylleri väldigt vanligt i italien. Om något år tror jag att man kommer att ha nolltollerans också i italien, pga EU-lagstiftning. Men det kommer knappast att ändra på italienaren som tar en aperitivo. Och inte heller på skandinaven som tar en flaska brännvin. Däremot vet jag vem jag hellre möter i trafiken... Jag ser inte en aperitivo som ett problem, i Finland har vi 0.5 som gräns,lika som i Italien. I sverige är det väl 0.2 tror jag. Jag kan dricka ett glas vin och vara en utmärkt chaufför. En man med alkoholvana kan dricka två glas. Blir det däremot mer än det, njaa... då får nog också italienarna se över sin alkoholkultur.

  Och jag håller med alessandro, hellre lite varje dag än varje helg. Knappast är det bra att dricka varje dag (för det blir ju knappast bara ett glas, det kanske blir ett glas till lunch, en aperitivo och ett glas till middag) men det finns inget så motbjudande som höjdlöst supande. Och det säger en som har erfarenhet från båda världarna ;) Lägg till det faktum att berusade människor kan råka riktigt illa ut om det vill sig illa.

  SvaraRadera
 8. Ja nu måste jag in och kommentera för enligt mig och det jag vet och kan om alkohol så är det så här;
  Det land som har den största alkoholkonsumtionen omräknat i 100%-ig alkohol och därmed också mest alkoholskador är Frankrike sen följer Tyskland och därefter kommer Italien. Sverige ligger på ca 30:e plats!
  Skrumplever är en mycket vanlig sjukdom i Frankrike.
  Rent medicinskt så är det mycket värre att dricka lite varje dag än att dricka lite mer fast inte lika ofta.
  I Sverige har vi problem med ungdomsfylla och naturligtvis också med alkoholism och att när folk dricker så blir de mer berusade och det blir konsekvenser av det.
  Jag gillar Sveriges alkoholpolitik med åldersgränser och att vi slipper alkoholen i de vanliga affärerna, vilket framförallt är viktigt för de som försöker ta sig ur ett missbruk och för de som är för unga.
  Jag har också bott i Italien när jag var úng och har sett båda världarna.
  Så jag förstår att det knappt är möjligt för någon som har vuxit upp i Italien att hålla med mig om vilken alkoholpolitik som är bäst.

  SvaraRadera
 9. Jag glömde säga att för mig är det självklart med nolltolerans vad det gäller alkohol i trafiken, för säkerhets skull!

  SvaraRadera
 10. Rent medicinskt borde man dricka inte alls, eftersom ethanol blir "acetaldehyde" that is very reactive and unstable molecule. Like all aldehydes it can harm the tissue and this is one of the main problems with alcohol. Finally acetaldehyde is transformed into acetic acid. These are typical type I and II liver transformations that our body uses to remove foreign molecules (possibly poisoning). So when I speak about medicine I know what I am talking about : ) Drinking one glass of wine or one beer makes the production of these molecules quite moderate and not a big problem, while being drunk causes huge damages that can not be replaced. Moreover getting drunk, from a social prospective, makes people in danger, new pregnancies, violence, not controlled acts, spreading of venereal diseases.

  The alcohol policy based on ages is just not working, because it creates a dream, something magic to get... the booze! Come on, I have never seen something as stupid as in Sweden when people turn 20 and they have to celebrate getting drunk at SB. Or people that looks for a Friday because they have to get drunk. Or the only reason to celebrate is the booze. But do not you see that you have created a monster? Where is the fun? A good wine should be drunk for the taste, not for the alcohol. It is like that also in UK, it does not work. Look in Italy, wine is so "normal" that a person that gets drunk is a looser, a poor person, not cool. And it is the same in Germany, where people do not tend to get so drunk as in place where alcohol is controlled (see Sweden, Norway and Finland)

  What is happening now in Italy is that very young people starts to drink a lot, take drugs and then they drive. This is sick and should not happen, but the swedish remedy is worse. It makes only alcohol more appealing. I think that many swedes are seriously brainwashed by SB, they believe they are controlling the problem, but the state is just making money on them, smart actually! I prefer the limit at 0.5. It allows one glass of wine, that is completely not a problem to drive. The problems are the controls, present in most EU places, not in Italy (as always).

  And I write this as a big lover of Sweden, really. But this is really a terrible part of this society. I am sure it will improve, I like Sweden because it is a country that is able to look at the future.

  p.s. sorry for the english, just quicker.

  SvaraRadera
 11. jag tycker också att det ska vara nolltolerans med alkohol i trafiken. jag märker stora skillnader i förr och nu vad gäller i vilken omfattning man tar bilen efter 1-x? glas. många har blivit stoppade och fått diverse (jobbiga och dyra) påföljder vilket gör att folk aktar sig mer (dvs inte tar bilen efter alkohol). förutom alkoholen är ju droger det stora problemet i Italien. som jag har förstått det får man inte drogtesta folk i vägspärrar eftersom det innebär ett grövre ingrepp (kisstest) än alkotest. jag möter hellre 100 skandinaver på vägen kl 3 en lördagsnatt än 100 italienare.
  vad gäller det medicinska så har jag ingen koll men rent förnuftsmässigt så känns det ju sundare att ta 1 glas vin varje dag i veckan än att dircka en sjuttis vodka varje fredag. det är väl skillnad på sprit och sprit? har inte (måttligt intag med) rödvin positiva effekter på hälsan också?

  SvaraRadera
 12. Håller absolut med dig Alessandro, det bästa är att inte dricka alls!!!
  Det du säger är väl att en rejäl fylla naturligtvis kostar en massa hjärnceller, jag håller med, men det dagliga drickandet kostar ständigt ett litet antal hjärnceller och levern får jobba m m.
  Sen är det faktiskt så att ju oftare och ju mer för delen man dricker ju större är risken att man blir beroende.
  Visst blir svenskar generellt mer berusade, eller de syns och hörs mer och en massa destruktiva saker händer, men de totala alkoholskadorna är mycket större på den italienska befolkningen än den svenska.
  Sen Ida vill säga att det finns alltid läkare som då och då ordinerar rödvin för hälsan, och jag tycker då att om det skulle vara så att det funnes positiva effekter så ska det alltid vägas mot att man faktiskt kan riskera att bli beoende av alkohol. Därför tycker jag att det är för jäkligt när läkare gör så.
  Hur många tror ni som idag är beroende av alkohol hade tänkt och bli det? Ingen, nej jag tror att många började med ett glas vin till maten.
  Alkoholens verkningar i det sociala sammanhanget, beroende, berusning m m syns tydligare i det svenska samhället, men det finns som sagt var i Italien också men yttrar sig inte på samma sätt som här.
  Men för mig är det viktigt att inte glorifiera det italienska drickandet, det har också en baksida också!!

  SvaraRadera
 13. Men det är en bättre baksida än den svenska... jag kan se ingenting positiv där : )

  SvaraRadera
 14. Ok Alessandro finiamo da discutere questo argumento per adesso pero puodarsi lo riprendiamo di nuovo quando mia figlia si arrabia sulle abitudine italiane sull suo blogg. Ci sentiamo!
  Cosi possiamo parlare sull fatto se esiste una "baksida" italiana o no?

  SvaraRadera
 15. Ciao mamma! I do not want to argue on this, but really, the swedish alcohol habits are the worse thing this country has to offer... so a comparison with Italy makes this crazy country win the battle, in my opinion ; )

  I actually recently got a dinner invitation to speak about this and more ;-) Scherzo, scherzo...

  SvaraRadera
 16. I Sverige tycker folk man är dum i huvudet om man är nykterist, säger inte det allt?

  Malin

  SvaraRadera
 17. Har många vänner som är nykterister. Ingen nånsin tycker att de är dumma i huvudet. Däremot undviker vi att bjuda "spy-aporna" på fest.

  Lite rödvin är bra för magen om man har ont i magen. Däremot håller jag med "Mamma". Så som undomarna driver omkring här på Sicilien är värre än i Sverige. Ungdomsfylla talas det om varje dag och brottsligheten som den medför. Tur att vi ha ögon att se med. Fredag och Lördag kväll är det alltid dödsolyckor bara på diskotekstråket.

  SvaraRadera
 18. Jag kan hålla med om att det inte är enkelt att avstå drickande i Sverige, de kollar faktiskt konstigt på dig... här däremot är det inte lika konstigt (konstigt nog!).

  MEN alkoholsituationen är värre i Italien anser jag, vin som vatten-mentaliteten kan inte vara bra. Så mycket rattfylleri, "skit-samma" attityd som finns kring alkohol här..

  Jag tycker ärligt talar att både svensk - och italiensk alkoholkultur är åt helvete.. och det bevisas enkelt; ett avsnitt av s.o.s gute och du spyr på svensk alkoholkultur + en måndagskväll på en bensinmacksbar i Italien och du spyr på italiensk alkoholkultur..

  När blev människan så beroende egentligen. Sedan när kan vi inte må bra utan? Skrämmande egentligen.

  SvaraRadera
 19. ... och jag håller såklart med mamma i allt. Min förebild i livet.

  SvaraRadera
 20. Men Johanna, det som du ser är inte den italienska alkoholkultur alls. De är ungar som i sista år (kanske 3-4) har börjat att göra så, det kallar för "det nya "nordiska" sättet". En italienare i i min ålder borde aldrig dricka för mycket i Italien...

  SvaraRadera