söndag, november 15, 2009

Jag saknar

mångfalden! I Italien ser alla likadana ut.. eller vi säger såhär; i Valtellina ser alla likadana ut. Det finns tyvärr en utrbredd fientlighet mot andra "annorlunda". De få icke-italienare man ser är afrikaner som säljer på marknader eller marockaner. De är alltid med "sina egna" så att säga. Segregation är bara förnamnet.

Jag SAKNAR olikheten, variationen, mångfalden, det multi-etniska!! Jag har svårt att förlika mig med tanken att bo på en plats där olikheten är skum.. och jag har sett folk titta snett på både marockaner och afrikaner.. rasism är vad det är, och det är frustrerande! Försöker på alla sätt berätta om Stockholm, hur olika vi är, hur blandade vi är, hur kulturellt gynnande det är.. :)


Så..det är därför det är så skönt att komma hem till Sverige och gå i Kista Centrum där hela världen möts, och den ena ser inte ut som den andra - där du hinner lyssna på ett tiotal språk, och se 50-11 olika sorters människor. Så mycket människor, så många olika kulturer, levnadshistorier och erfarenheter. & på samma gång, så mycket KUNSKAP. Så härligt med ursprung..!


10 kommentarer:

 1. Jag tror du finner denna främlingsfientlighet i alla mindre städer även i Sverige...

  Själv har jag ett intryck av att italienarna verkligen vill visa att de är individer, men alla uttrycker detta på mer eller mindre samma sätt så därför verkar de lika. Hemma så SKA man ju vara lika lagom som alla andra och det är näst intill fult att sticka ut...

  SvaraRadera
 2. Var inte Sverige lagom landet ? ; ) Nej, det var för tio år sedan kanske, många unga svenskar är moderna människor, inte lagom alls! Men Helly är rätt, Stockholm är en sak, Sveriges mindre städer är inte en plats var en person från andra länder utanför Europa kan bo på ett enkelt sätt tror jag. Och det finns mycket segregation i Sverige också, men det är inte tillåtet att vara främingsfiende, och det är bra. Vi får se vad ska hända om några år med SD här uppe, jag blir ledsen när jag ser vad händer med dom i Sverige också.

  SvaraRadera
 3. Jo men det stämmer säkrt angående mindre städer, men å andra sidan är vi inte så lagom som vi tror. Vi sticker trots allt ut lite mer än italienarna jag sett med många olika subkulturer och kulturer..

  Ang SD så finner jag inga ord, jag är förtvivlad.. och enl Sifos senaste undersökning är de större än både centern och kristendemokraterna.. usch var är vi på väg? Jag förstår bara inte.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att du generalisera litet Johanna, vad ska du tänka på om du flyttar till Sverige med Riccardo och dina tjejvänner pratar så om honom bara eftersom han är italiensk ? Nästan alla "pure" svenska familjer som jag känner har historier av alcholism och män som slå sina kvinnor... måste jag tänka på att alla svenska män är så ? Nej, det gör jag inte.

  Jag absolut håller med att det finns en dold rasism i Sverige och ( a part Stockholm), det är en mycket delade samhället.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Johanna, jag har inte kunnat svara tidigare för att jag har varit lite mållös. Tänk på att jag är hälften arab och alla dessa fördomar som du har mot (som du skriver) "utländska män" är sådant som har förfölt min pappa hela hans liv. Hela hans liv då han försökt ta seden dit han kommit, lärt sig språk, försökt komma in i arbetslivet, med alla fördomar som funnits. Jobbat stenhårt för låg lön, och alltid haft mer motstånd än nödvändigt. Ja, Sverige är inte optimalt, och inte Italien heller. Jag önskar jag levde i en värld med invånare och inte grupper av olika slag. Men man måste kämpa framåt, och det är det jag gör när jag uppskattar platser som Kista med sin mång-kulturella nisch. Att det sedan inte är så överallt är såklart mycket synd.

  Men akta dig med dina generaliseringar av människor, och tro inte att du är den enda som respekterar landets regler och lär sig språket.

  SvaraRadera
 8. Jag måste säga att nu är Miranda helt rätt här.

  SvaraRadera
 9. Tydligen verkar jag ha svårt att få fram vad jag menar, så jag tar bort mina inlägg så blir allt lagom igen. Det jag menar Miranda är att Ric har haft problem i Sverige pga av att utlänningar trott han är arab. Som tur är förstår han inte svenska. Jag vill även få upp den rasism som finns mot svenskar, som jag personligen stött på...ofta! Som jag skrev är vi alla skyldiga till att följa "nya" landets "regler"...även jag i Italien. Har aldrig påstått att jag är den enda, har sagt att även JAG måste göra det i Italien. Jag har vänner från många kulturer, lever i ett samhälle med fler araber %-llt än i Sverige. Skulle aldrig vara möjligt om jag var som ni beskriver. Sicilien är fullt av människor från höger och vänster. Kanske kul för dig att veta: araber på Sicilien är mycket eftertraktade och arbetar inte för en dålig lön.

  Men jag lever inte i en drömvärld. Sett båda sidor från nära håll. Och talar från min erfarenheter...men ska definitivt sluta med det när det gäller vissa ämnen.

  Ber om ursäkt om jag sårat någon. Har svårt att förklara mig med ord.

  SvaraRadera
 10. Intressanta reflektioner Mirre, även om jag (av självklara anledningar) inte kan hålla med dig om SD ;)

  Mvh den inskränkta örebroaren

  SvaraRadera