onsdag, februari 04, 2009

Många aspekter

På senaste tiden har jag verkligen förstått hur mycket ansvar man har som inköpare. Inte nog med att du ska köpa in rätt produkt till rätt kvalitet, i rätt kvantitet vid rätt tidpunkt - du ska även tänka på miljöaspekten, att produkterna inte tillverkas i en fabrik som kränker mänskliga rättigheter, eller att fabriken har en underleverantör som inte tvingar på arbetarna övertid, eller att de inte arbetar med miljöfarligt avfall utan skydd, eller att det inte dumpar kemikalier i havet.... osv.
För att i slutändan är det inköparen som får skiten. Som med dunet nu, det är ju inköparnas/företagets fel, de borde ha bättre koll. Men hur enkelt är det egentligen att ha koll på varifrån allt kommer? Hur kan man veta att fabrikerna betalar arbetarna extra vid övertid? Hur vet man att de inte använder miljöfarligt material?

Vi hade en grymt bra föreläsning idag, en kvinna från Indiska, som arbetar med att åka runt till deras leverantörer, var hos oss och talade. Hon talade om kraven som de ställer på fabrikerna, om uppförandekoder, om vikten av att arbetarna får de som de ska ha. Superintressant, men det får ju en att tänka till lite extra förstås. Att man själv ska stå där och välja mellan fabriker i framtiden...


Efteråt bar det iväg till Onoff för lite nya inköp (när man egentligen borde ha pluggat till morgondagens ekonomi-tenta förstås). Markus inhandlade en fotoskrivare och här på bilden sitter han djupt försjunken i sin fotografi-värld. Nu kan vi räkna in kamera, 2 objektiv, stativ, ritplatta och fotoskrivare i hans fotogrejer-samling :) Men tycker man om något så ska man ju satsa! På tal om hobbies så fick jag brevlådan full av pärlor från auktioner på tradera, snacka om mini-julafton. Så snabbt tentan är över ska jag sätta mig ner och göra något fint av de!


1 kommentar:

  1. Inköpare låter som ett väldigt spännande yrke! Jag tror att du skulle passa bra som de darlinG!


    Kul att du fått nya pärlor, längtar efter nya kreationer!!

    SvaraRadera